Afscheidingen

Wil je een mooie afscheiding in je tuin aanbrengen, dan kom je tientallen tuinafscheiding ideeën tegen. Het vinden van de tuinafscheiding die bij jouw tuin past, is dan ook een lastig karwei. Er zijn zoveel dingen om aan te denken als je een afscheiding zoekt.

Houten tuinafscheidingen

Verticale planken
Houten schuttingen zijn veruit dé populairste vorm van tuinafscheiding. Je hebt houten schuttingen met verticale planken en horizontale planken. Horizontale planken, ook wel lamellen schermen genoemd, zorgen ervoor dat een tuin optisch groter lijkt. Dit is dus een goed idee als je een smalle of kleine tuin hebt. Daarnaast is het moeilijker voor kinderen om eroverheen te klimmen.

Horizontale planken
Naast verticale planken zijn er ook houten schuttingen met horizontale planken. Schuttingen met horizontale planken zijn over het algemeen iets steviger dan verticale planken. Standaard schuttingen hebben een hoogte van 180 – 200 centimeter. Houten schuttingen met horizontale planken kan je eenvoudig uitbreiden tot een ideale hoogte.

Houten trellis of gaasscherm met groen

Vind je houten schuttingen met alleen houten planken een beetje saai, omdat je van groen houdt in de tuin? Dan kunnen Trellis schermen of gaasschermen een goed idee zijn. Deze schermen hebben een transparant karakter en bieden eigenlijk geen privacy. Je kunt privacy creëren door de schermen te laten begroeien met klimplanten. Het kan ook een leuk idee zijn om houten schuttingen met deze groene schermen te combineren.

Betonnen muren

Sommige tuinen zijn al voorzien van betonnen muren, die als tuinafscheiding worden gebruikt. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook genoeg betonnen tuinafscheidingen kant en klaar verkrijgbaar, die een modulair karakter hebben. Deze passen mooi in een strakke moderne tuin. Vind je ze té industrieel? Dan kan je de betonnen tuinafscheiding ook combineren met hout en groen. Hieronder zien jullie een aantal leuke ideeën.

Naast al de wensen over de tuinonderdelen, is het belangrijk hoe je de tuin gaat gebruiken.
Neem ook mee hoe veel tijd je in je tuin per week wil steken.

item_foto_03
item_foto_04
item_foto_01

Groene tuinafscheiding

Ben jij een echte liefhebber van groen? En je hebt ook groene vingers? Dan zijn groene tuinafscheidingen een absolute musthave in jouw tuin. Daar zijn genoeg leuke ideeën voor, zoals mooie hagen, Smaragd bomen, Coniferen, Bamboe, Leibomen, noem maar op.

Schanskorven

Schanskorven en steenkorven zijn metalen korven, die gemaakt zijn van gegalvaniseerd staal. Deze korven kunnen opgevuld worden met verschillende soorten stenen. Ook deze vorm van tuinafscheiding kan je heel goed combineren met andere tuinafscheidingen, zoals houten schuttingen of mooie hagen of bomen.

Wilgentenen

Met wilgentenen kan je ook een hele mooie natuurlijke afscheiding maken in de tuin, namelijk wilgenschuttingen, wilgenschermen en wilgenmatten. Wilgenschuttingen worden ter plekke in de tuin gevlochten aan stevige verticale palen. Wilgenschermen zijn schuttingen met een houten frame, terwijl de binnenkant uit gevlochten wilgentenen bestaan. En wilgenmatten zijn gemaakt van verticale wilgentenen, die met ijzerdraad aan elkaar zijn geregen.

Cortenstaal tuinafscheiding

Cortenstaal bestaat uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. Het kenmerkt zich met een stoere industriële verroeste uitstraling. Er worden verschillende dingen mee gemaakt zoals plantenbakken en tuinafscheidingen, maar ook de randen langs het tuinpad of de weg naar het huis.

Breuksteenmuren stapelstenen

Een eigen tuinmuur van natuurstenen geeft een fantastisch resultaat. Er zijn 2 manieren om een tuinmuur te bouwen: de stenen los op elkaar stapelen of voegen gebruiken. Bij een stapelmuur als tuinmuur, wordt er geen gebruik van cement gemaakt, maar worden de muurstenen gestapeld. Een dergelijke muur kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden, bijvoorbeeld voor verhoogde borders in uw tuin. Een stapelmuur oogt heel natuurlijk, ambachtelijk en je kunt er alle kanten mee op! Het voordeel van een stapelmuur is ook dat deze ook weer makkelijk weggehaald of verbouwd kan worden indien gewenst.

Daktuinen en dakterrassen

Hoewel groendaken al jaren aangelegd worden, zijn ze enorm in populariteit gestegen. Mensen hebben steeds meer behoefte aan groen. Een groendak zorgt voor extra woon-, werk- en recreatieoppervlakken. Er zijn inmiddels talloze voorbeelden te vinden van prachtige, groene gebouwen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

uitgelichtfoto_17

Meditarrene

Een relatief kleine (500 m2) tuin is volledig in mediterrane sfeer ontwerpen, gebruikmakend van robuuste eiken balken, breukstenen stapelmuren en een betonnen zwembad dat overloopt in de zitkuil waar heerlijk genoten kan worden van het laatste straaltje avondzon.