Een regenbestendige tuin

19 okt 2019

Een regenbestendige tuin vermindert niet alleen de kans op wateroverlast, maar vergroot ook de biodiversiteit en de aantrekkelijkheid van je tuin.

Voordelen van het tijdelijk opvangen van regenwater zijn:

  • Door regenwater op te vangen en te gebruiken bespaar je kostbaar
    drinkwater
  • Het voorkomt onnodige belasting van het riool
  • Voorkomen dat het gevallen regenwater richting je huis stroomt
  • Regenwater is een natuurlijke aanvulling van het grondwater

Gebruik regenwater van het dak
Er zijn talloze mogelijkheden om regenwater op je dak op te vangen en de afvoer van het water te vertragen.Om te voorkomen dat het regenwater via de regenpijp naar het (tijdens extreme regenbuien overbelaste) riool afgevoerd wordt, kun je de regenpijp afkoppelen

Bufferen van water
Let op dat het water niet richting je huis stroomt. Een mooie oplossing voor het afkoppelen van de regenpijp is de afkoppelsteen. Het water kan dan op een goede manier van je huis af stromen naar een plek waar je het water (tijdelijk) op kunt slaan, bijvoorbeeld een laagte in de tuin of een vijver.

Sla regenwater op voor hergebruik
Regenwater opvangen voor hergebruik kan heel gemakkelijk door het installeren van een regenton. Een andere manier is het installeren van een boven- of ondergrondse opslagtank met hergebruikinstallatie, zodat je het gratis water kunt hergebruiken om bijvoorbeeld het toilet mee te spoelen. Er bestaan regenwater gebruik systemen.
Minder complex is het gebruik van een regenwaterpomp of dompelpomp. Hiermee kun je het opgeslagen water oppompen vanuit je (ondergrondse) tank of regenton en bijvoorbeeld gebruiken om je tuin te besproeien.

Weet hoeveel regenwater je tuin aankan
De ondergrond van je tuin is niet overal gelijk. Regenwater kan niet altijd makkelijk de bodem in. Deze eenvoudige test kun je zelf in je achtertuin toepassen (bron: waterbewust.nl). Een vuistregel voor de hoeveelheid water die je in tuin kwijt kunt is: voor elke vierkante meter dakoppervlak heb je een halve vierkante meter tuinoppervlak nodig (bron: Ik leef met water).

Tegels eruit, planten erin
Tegels of andere verharding in de tuin is praktisch en onderhoudsvriendelijk. Maar deze verharding zorgt er ook voor dat het water niet in de grond kan wegzakken en te snel afstroomt naar het riool. Houd een verhouding van 40/60% verharding en groen aan.

Zorg voor reliëf in je tuin
In een tuin met reliëf kan zonder hinder tijdelijk water geborgen worden in de lager gelegen delen; de hoger gelegen delen van de tuin blijven dan droog na zware regenbuien

Maak een tijdelijke wateropslag
Maak bijvoorbeeld een vijver waarin het waterpeil een aantal centimeters kan stijgen. Een andere mogelijkheid is het aanleggen van laagtes, of wadi’s, in de tuin. Wanneer het regenwater hierheen gestuurd wordt, loopt de laagte vanzelf vol en wordt het een natuurlijke vijver.

rainproof_04

dit bericht delen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

DE GROENBOX

Een hulpmiddel om al je wensen voor het tuinontwerp kenbaar te maken.

LAATSTE BERICHTEN