Ecologisch advies

Geen betere manier om te bezinnen en tot rust te komen dan in een ecologische tuin. Wie ecologisch tuiniert, creëert zijn eigen groene oase, met respect voor het milieu. Dat laatste heeft niet alleen betrekking op de afwezigheid van pesticiden, maar ook op de duurzaamheid van je terras en je tuinafzetting/omheining.

Ecologisch tuinieren: het samenspel tussen planten, water en bodem.

Natuurlijke processen

Tuinieren lijkt per definitie ecologisch, maar niets is minder waar. Niet alleen de brandstof van je grasmachine tast het milieu aan, maar ook de bemesting, de bewatering en de chemicaliën om onkruid en ongedierte mee te bestrijden. Gelukkig kan het ook anders. Door ecologisch te tuinieren, laat je het werk over aan de natuurlijke processen in je tuin. Het doel is om een samenspel te creëren tussen planten, water en bodem. Zo kun je bladeren en afgestorven planten gewoon laten liggen of ze verzamelen en composteren. Op die manier krijg je een ecologische én levende tuin.

Ook volgende tips dragen daartoe bij:

  • Gebruik compost en plant bodembedekkers.
  • Vermijd meststoffen. Die verzwakken niet alleen je planten, ze verstoren ook het bodemleven en vervuilen het grondwater.
  • Bewerk de bodem zo weinig mogelijk. Spitten verstoort het ondergrondse leven.
  • Gebruik geen chemische sproeistoffen. Ze zijn zowel schadelijk voor de bovengrondse fauna en flora als voor de bodemorganismen.

Ecologisch terras

In een ecologische tuin is niet alleen de beplanting ecologisch, ook het terras is van duurzame makelij. Wil je het graag milieuvriendelijk houden zónder in te boeten aan comfort en onderhoudsvriendelijkheid? Dan zijn gecertificeerde terrasplanken de oplossing. Gemaakt van PEFC-gecertifieerde planken vormen ze hét milieuvriendelijke alternatief voor tropisch hardhout (bankirai, teak, etc).

Een ecologische tuinafscheiding of hekwerk?
Niet alleen in het segment van ecologische terrassen maar ook voor tuinafscheidingen kunnen wij iets voor u betekenen, kijk in ons inspiratieboek tuinafscheidingen.

Bodem en voeding

Een goede bodem is het halve werk. Het succes van een nieuwe tuin valt of staat met de gezondheid van de bodem waarop deze wordt aangelegd. Een gezonde bodem is van groot belang om de beplanting in je tuin goed te laten groeien en vitaal te houden. Maar wat is dan een goede bodem en waar moet je op letten?

 

Siergrassen kunnen het tuinseizoen een heel stuk verlengen, ze zijn er in alle hoogtes, breedtes, bladkleuren.
Sommige soorten zijn zelfs wintergroen waardoor de tuin er 's winters niet kaal bij ligt.

item_foto_21
item_foto_24
item_foto_05
uitgelichtfoto_03

Je tuin vogelvriendelijk inrichten

Paden in je tuin van grind of boomschors leveren een diversiteit aan insecten op. Hier komen de vogels op af. Zorg voor zo min mogelijk tegels in de tuin. Heb je tuinpaden? Gebruik dan grind of boomschors. Hier komen veel kleine insecten op af en dat vinden de vogels weer fijn.