Bodem en voeding

Het succes van een nieuwe tuin valt of staat met de gezondheid van de bodem waarop deze wordt aangelegd. Een gezonde bodem is van groot belang om de beplanting in je tuin goed te laten groeien en vitaal te houden. Maar wat is dan een goede bodem en waar moet je op letten?

5 onderdelen voor een vitale en gezonde bodem.

Stap 1: Ideale structuur

Een ideale structuur van de grond biedt voldoende ruimte voor wortels om te kunnen groeien en voedingsstoffen om op te nemen en om water en lucht door te laten. Voor verschillende grondtypen zijn verschillende middelen in te zetten ter verbetering van de structuur.

Grond los maken
Bij nieuwbouw is vaak de grond plat gereden en ontbreekt er voldoende ruimte voor de planten om te groeien. Het eenvoudigste en meest effectieve middel is dan om de grond te spitten en wel zo diep dat de verdichte laag doorbroken wordt.

Stap 2: zuurgraad optimaliseren

Een ideale zuurgraad voor de bodem is een pH-waarde tussen 5,5 en 7. Dit kun je meten met een bodemtest. De oorspronkelijke bodem van de tuin kan verzuurd zijn door zure regen of natuurlijke afbraakprocessen in de bodem. Een te zure bodem kan zorgen voor vergiftiging van planten en verlaagt de activiteit van het bodemleven waardoor planten te weinig voedingstoffen krijgen. Kalk is een goed middel om de bodem te ontzuren.

Stap 3: Alternatieve bemesting

De werking van de organische stof is decennia lang onderschat. Het jaarlijks mulchen met rijpe compost is noodzakelijk om planten vitaal en groeizaam te houden. Organische stof, ofwel humus, vormt namelijk de voeding voor het bodemleven.

Bodem luchtig houden
Organisch stof in de bodem houdt vocht vast en maakt de bodem luchtig. Een bodem met een hoog gehalte organisch stof is dus minder gevoelig voor droogte. Daarnaast komen voedingsstoffen uit organisch stof langzaam vrij waardoor planten langer gebruik kunnen maken van deze voeding.

Zit er voldoende organische stoffen in mijn grond?
Het organische stof gehalte kun je checken door een schep met grond in een emmer water te zetten en goed te mengen. De organische bestanddelen van de grond komen boven drijven. Een meer nauwkeurige meting is een bodemanalyse via een gespecialiseerd laboratorium.

Probeer geen kunstmest op te nemen in je bemestingsplan.

Stap 4: bodemleven werkt

Een bodem vol leven is een gezonde bodem. Het bodemleven bestaat uit alle organismen in de bodem zoals insecten, bacteriën en schimmels (mycorrhizae). Het beschermt plantenwortels tegen ziekten en helpt planten met de opname van voeding uit de bodem. Daarnaast zorgt het bodemleven voor een goede bodemstructuur.

Grondleven activeren
Het is raadzaam om de grond te enten met meststoffen die goede schimmels en bacteriën bevatten. Deze verbeteren de opnamecapaciteit van voedingsstoffen en vocht door de plantenwortels. Of er voldoende bodemleven in de grond zit kun je alleen checken door een laboratoriumanalyse.

Stap 5: voeding, “schijf van 5”

De laatste stap om planten vitaal te houden is het toevoegen van voedingsstoffen. Doe dit alleen met biologisch-organisch materiaal. Kunstmest is gebaseerd op zouten en die hebben een negatieve invloed op het bodemleven.

Voeding die de beplanting nodig heeft, zijn:

  • stikstof
  • fosfaat
  • kalium
  • magnesium
  • en andere sporenelementen


Voor de meeste situaties is een algemene bemesting met een mengsel van deze voedingsstoffen voldoende. In specifieke situaties kan op basis van een goede analyse gekozen worden om bepaalde elementen extra te geven om zo de voedingstoestand van de bodem te optimaliseren.

Respect voor het milieu

Geen betere manier om te bezinnen en tot rust te komen dan in een ecologische tuin. Wie ecologisch tuiniert, creëert zijn eigen groene oase, mét respect voor het milieu. Dat laatste heeft niet alleen betrekking op de afwezigheid van pesticiden, maar ook op de duurzaamheid van je terras en je tuinafzetting/omheining.

item_foto_16
item_foto_10
item_foto_11
uitgelichtfoto_14

Buitenleven, is genieten in je zitkuil

Meer dan ooit willen we de woonkamer verlengen naar de tuin. Een tweede zitkamer, de zitkuil met lounge banken komt weer helemaal terug. Wat is er gezelliger dan samen in de tuin zitten? Samen lekker beschut en knus waardoor je langer buiten kunt blijven zitten. Een openhaard erbij maakt het helemaal af.